Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Taková je smůla

„Máme dost vlastních fašistů.“ Transparent s těmito slovy čeká ve čtvrtek 18. září v Bratislavě na vůdce francouzských nacionalistů Jean-Marie Le Pena. Jeho návštěva Slovenska by jistě nevzbuzovala takové emoce, nebýt faktu, že ho pozvala Slovenská národní strana (SNS), jedna z opor vládní koalice. A navíc - návštěva je údajně stranická, avšak Le Pena vítá a po Slovensku provází vicepremiér Ján Slota.

Taková už je slovenská smůla. Extremisté na Slovensku nemají větší podporu než jinde, jenže v jiných zemích zpravidla nesestavují vládu, spíše jen z místa své politické izolace tropí povyk a ostudu. Na Slovensku jsou lépe viditelní, ostuda je tedy větší.

Raději potají

Celou návštěvu obklopuje klima utajení a zmatku. Ví se, že ve čtvrtek po poledni má Le Pen přistát ve Vídni a kolem páté hodiny dorazit do bratislavského sídla SNS. Odpoledne tam už na něj čekají stovky demonstrantů s transparenty, píšťalkami a kovovými „hudebními“ nástroji. Představitelé Strany demokratické levice rozdávají dopis vládnoucích francouzských socialistů na podporu protestů. Vždy po několika minutách demonstranti spustí „zkušební“ halas, křičí „Nazi raus!“ a pískají. Hluk vrcholí, když se před budovou začne v kordonu policistů procházet poslanec SNS Víťazoslav Móric. „Já jsem do takových chujů střílel,“ ukazuje na něj čilý stařík a líčí skupině punkerů své vzpomínky ze Slovenského národního povstání. Le Pen se však neobjevuje. Za několik desítek minut vychází najevo,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].