Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

To, že problémy přišly až nyní, je vlastně úspěch

VÁCLAV KLAUS (56), do roku 1989 ekonom v SBČS a Prognostickém ústavu AV ČR. V letech 1990–92 ministr financí, nyní předseda vlády ČR. Zakladatel a předseda ODS, která za poslední šest měsíců podle průzkumů veřejného mínění ztratila třetinu voličů (nyní má 20 % podpory).

Minulý týden jste po jednání vlády řekl, že problémy s Romy nejsou „způsobeny žádnou rasovou diskriminací“, a že tudíž Romové nemají k emigraci do Kanady důvod. Proč jsou tedy Romové přesvědčeni, že jsou u nás diskriminováni?

V naší zemi existuje romský problém, respektive Romové se u nás dostali do velmi komplikované situace ve vztahu k ostatním občanům České republiky, což ostatně platí i opačně. Nerad bych to ale zužoval na problém globální rasové diskriminace. Já pocitům českých Romů rozumím a hluboce nesouhlasím s diskriminačním projevy, které oni v běžném životě zažívají, a stydím se, že k těmto věcem dochází. Odmítám však, že by stát postupoval vůči Romům diskriminačně.

Nicméně mezi Romy to vře. Co vaše vláda udělá, aby je uklidnila?

Slyším na názor představitelů romských organizací, že nemají své zastoupení v exekutivě. Proto jsem souhlasil s myšlenkou jmenování jakéhosi vládního koordinátora, někoho, na koho se budou Romové moci přímo obracet a on bude mít šanci zaťukat na některé důležité dveře včetně těch mých. To by mohlo mít jistý okamžitý signální efekt. Pokud jde o dlouhodobější opatření, je především třeba, abychom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].