Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Než přijede Albrightová

Dennis Ross, osobní vyslanec amerického prezidenta Clintona pro Blízký východ, přiletěl předminulou sobotu do Jeruzaléma. Jeho úkol byl jednoznačný: jako již mnohokrát v minulosti měl i nyní najít schůdnou cestu dorozumění v nesouměrné situaci mezi nesouměrnými partnery - izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a šéfem palestinské samosprávy Jásirem Arafátem. Jenže tentokrát byl staronový úkol těžší než obvykle, neboť „Bibi“ už tři měsíce odmítal spolupráci s palestinským vedením. Na jedné straně se tak Dennis Ross setkal s tvrdými izraelskými kroky (viz Respekt č. 32/97) v reakci na palestinský teror - pumový atentát na tržišti Machane Jehuda, který stál na 14 lidských životů a 150 zraněných civilistů. Na druhé straně se musel vypořádat s Arafátovou rozhořčenou bezmocí vůči izraelským opatřením. Mezi těmito mantinely se Dennis Ross pohyboval.

Od požadavků k realitě

Jásir Arafát teď utržil velkou ránu. „Mr. President“, jak se nejvyšší představitel palestinské samosprávy s oblibou nechává titulovat, ví, že jeho prestiž klesá doma i ve světě k nule: nenastane-li brzy náprava, bude po ní - a snad i po Arafátově politické kariéře - veta. Proto také očekával od Dennise Rosse pomoc.

Arafát především doufal, že Ross na izraelské vládě vynutí odvolání všech tvrdých kroků z minulých dvou týdnů: izraelské tanky opustí území podléhající samosprávě, izraelská armáda…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].