Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Konec černého šerifa

Neodklizené chodníky a silnice v hlavním městě přivítal pražský primátor na konci loňského roku lakonickým prohlášením: „Na těch pět dnů, kdy je zima, nemá smysl kupovat novou techniku.“ Koukalovo nehorázné tvrzení, že je všechno v pořádku, doprovázel v prosinci trojnásobný nárůst zraněných chodců a vykřičník za vším udělalo několikahodinové sněžení začátkem ledna. Poté, co se v Praze nepodařilo uklidit ani po druhé nadílce, se radní konečně probrali a minulý týden odvolali šéfa Technické správy komunikací Petra Borového.

Já vás poslouchám

Chování Jana Koukala zformovala rychlá politická kariéra velmi výrazně. Spolu s tím, jak stoupala jeho hvězda na mocenském nebi, měnil se kdysi skromný a úslužný nadšenec v bohorovnou veličinu. Přezíravost se pro něj stala politickým stylem dávno před letošní sněhovou kalamitou. Když v září 1994 interpeloval primátora opoziční poslanec Martin Bursík s výhradami k hospodaření městské policie, první muž Prahy rozbalil ve své poslanecké lavici bagetu se salámem, s chutí se do ní zakousl a s plnými ústy Bursíka ujistil, že ho napjatě poslouchá.

Bitva s Bursíkem už trvá dva roky a sebejistý škleb z primátorovy tváře nakonec během té doby přece jen zmizel. Prvního vítězství dosáhl Martin Bursík letos v prosinci. Výhra spočívá v tom, že pražská městská policie bude muset do konce letošního března vypsat výběrové řízení na nového ředitele. Poslanecké rozhodnutí už předem láme vaz dosavadnímu šéfovi strážníků,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].