Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dvaadvacet hodin u trubek

Od prozatím jediného únosu veřejně činné osoby v polistopadových Čechách už uplynuly skoro dva roky. Oběť ve zdraví přežila, pachatelé jsou dávno za mřížemi a v nejbližší době by měli být obžalováni. Základní otázka je však stejně nejasná jako na počátku: kdo si únos fotbalového bosse Františka Chvalovského objednal a čeho tím chtěl dosáhnout? Policie o tom nemá ani potuchy. A jak smutně konstatují vyšetřovatelé, pokud nezačne mluvit některý z pachatelů, zřejmě to už nikdy nikdo nezjistí.

Dnes se nikam neběží

Ke svému oblíbenému rannímu běhu oborou pražského letohrádku Hvězda se předseda Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský pátého září roku 1995 nedostal. Sotva pár minut po sedmé hodině vyšel ze vrat své vily, přistoupili k němu dva muži kolem třicítky, představili se jako policisté a požádali ho, aby je doprovodil na pražskou policejní centrálu v Kongresové ulici kvůli blíže neupřesněnému vysvětlení. Chvalovský se chtěl alespoň převléknout z tepláků, údajní policisté ale tvrdili, že to není nutné: věc prý spěchá a nebude trvat dlouho. Předseda proto nakonec nastoupil do připraveného favorita. Na svobodu se znovu dostal až za dlouhých dvaadvacet hodin.

Auto nabralo směr Karlovy Vary, tedy přesně na opačnou stranu, než leží Kongresová ulice. Chvalovskému se to nezdálo, „policisté“ ho však uklidňovali, že si jen spletli cestu a že všechno bude brzy v pořádku. Favorit ale nakonec zastavil až u Hostivic, první vesnice za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].