Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zadní vrátka jsem si vědomě zavřel

Ing. IVAN PILIP (33) absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a po listopadu 1989 absolvoval studijní pobyt ve Španělsku. Po volbách v červnu 1992 se stal prvním náměstkem ministra školství a koncem následujícího roku předsedou Křesťanskodemokratické strany (KDS). Na jaře 1994 převzal úřad ministra školství. Na podzim 1995 dohodl sloučení KDS s Občanskou demokratickou stranou, v níž se stal místopředsedou. V loňském roce byl ve východních Čechách zvolen do Poslanecké sněmovny a potvrzen ve funkci ministra školství. Při nedávné rekonstrukci vlády převzal jedno z nejtěžších ministerstev - finance. I. P. je ženatý, má dceru, loveckého psa a ve volných chvílích jezdí na koni. V žebříčku popularity zaujímá čestné poslední místo s podporou pouhých 16 %.

Máte nějaké zvláštní manažerské schopnosti pro to, abyste byl úspěšným ministrem financí? Nebo jste funkci vzal z loajality vůči ODS, popřípadě proto, že to nikdo jiný dělat nechtěl?

Hodnocení svých schopností ponechám jiným. Pokud jde o druhý aspekt, myslím, že u nás je změna rezortu brána jako něco strašlivého, nepochopitelného. Všichni pořád mluví o jiných demokraciích, například o britské, a neuvědomují si, že tam se klidně ministr rybolovu stane přes noc ministrem kultury. Prostě se to bere tak, že člen vlády je politickým reprezentantem. Málokterý ministr je schopen skutečně do hloubky zvládnout veškerou problematiku svého úřadu a je samozřejmé, že jde spíš o to,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].