Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Havel jako diagnostik

Staří Řekové označovali výrazem paranoia duševní chorobu nebo šílenství. Ale již koncem 19. století se ustálil jiný význam: blud, který se pomalu vyvíjí v komplexní, spletitý a logicky ucelený systém, aniž by ho doprovázely halucinace a celkový rozpad osobnosti. Tolik známá „Encyclopaedia Britannica“. Podobně líčí paranoiu i „Malá československá encyklopedie“: logicky ucelený blud podezíravosti, vztahovačnosti a perzekuce; rozumové schopnosti jsou neporušeny, intelekt plně zachován. Pokud si někdo dosud myslel, že slovenský premiér tyto příznaky nevykazuje, žil ve vlastním bludu.

Označí-li mě v zahraničním tisku prezident sousedního státu za paranoika, mohu to přejít mávnutím ruky nebo se ohradit - třeba žádostí o omluvu. Takový postoj je pochopitelný. Jenže Vladimíru Mečiarovi nestačí. Případ, který začal tím, že Václav Havel v rozhovoru pro Le Figaro přisoudil Mečiarovi paranoiu, zatím vyvrcholil odvoláním slovenského velvyslance z Prahy a požadavkem na vydání slovenského zlata z dělení federálního majetku. Těmito kroky Vladimír Mečiar jen doložil Havlovu tezi: quod erat demonstrandum, říkávali latiníci.

Za prvé Mečiar podezírá slovenskou opozici, slovenské Maďary i okolní státy (Česko a Maďarsko), že společnými silami Slovensku škodí: „Žádné komplexy nemáme, ale řekněme si otevřeně, že protislovenská kampaň tu je.“ I skutečnost, že Slovensko vypadlo z první skupiny kandidátů NATO, nepřipisuje své politice, ale zmíněné kampani.

Za druhé je vztahovačný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].