Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Velká sázka Miloše Zemana

Nestává se často, aby ústavně druhý muž státu nabízel divákům televize sázku. Příznivci TV NOVA však před čtrnácti dny takové štěstí měli, když jim předseda sněmovny Miloš Zeman nabídl účast v neobvyklém bingu: kdo jej prý spatří „pod vlivem alkoholu“, vyhrává basu šampaňského. Neuplynulo však ani pár dní a zdá se, že soutěž je u konce. Miliony diváků, kteří z obrazovky vyslechly Zemanův výrok, že se „Česká republika díky spiknutí rumlovsko-fendrychovské policie a stranicky zneužívané kontrarozvědky ze strany ODS mění v policejní stát“, totiž musely mít dojem, že právě na předsedovi parlamentu vyhrály bednu šampusu.

Nezáleží na tom, jak se mohutný šéf opozice osobně cítí po vypití piva (třeba toho, které nedávno - jako svůj jediný chod - posnídal s odborářským předákem Richardem Falbrem) a nakolik je po něm schopen souvisle bez blábolení hovořit. Každý, kdo zaznamenal množství alkoholu spotřebované Zemanem během jediného dne jeho Zemák turné, potvrdí, že kdyby po něm předseda například sedl do auta a - s pocitem naprosté střízlivosti - řídil, stála by ho případná silniční kontrola nejen basu šampaňského, ale téměř jistě i řidičák.

Fakt je ovšem ten, že s řečmi je to složitější. Povinnost ukládající politikům dýchat do balonku po každém nesmyslném obvinění u nás není a v dohledné budoucnosti jistě nebude zavedena. Daňový poplatník, občan a volič je tedy v Zemanově sázce odsouzen k nejistotě. Je ale vlastně těžké posoudit, co je v tomto případě lepší. Opilecky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].