Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nejsem žádný liberál

MUDr. PAVEL BÉM (* 1963 v Praze) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze, postgraduálně získal na téže fakultě diplom pro psychiatrii a později diplom pro léčení a prevenci drogově závislých. V letech 1991–92 absolvoval stáže na Johns Hopkins University v Baltimoru a na univerzitě v Rochesteru (USA), kde studoval především organizaci a management zdravotní péče, boj proti drogám, terapii a rodinnou terapii ve vztahu k drogově závislým. Působil v psychiatrické léčebně v Kosmonosích, později na Psychiatrické klinice FVL UK v Praze; r. 1990 se stal ředitelem a psychiatrem Centra pro drogově závislé ve fakultní nemocnici, o dva roky později šéfem Kontaktního centra pro drogově závislé v Praze a v r. 1994 generálním tajemníkem Vládní mezirezortní drogové komise ČR. Před čtyřmi týdny ho ministr Němec z této funkce odvolal. P. Bém je členem řady mezinárodních organizací zabývajících se problematikou drog a autorem mnoha publikací o didaktice a metodologii protidrogové prevence, drogách, AIDS, o vlivu rodiny na drogovou problematiku apod. Je ženatý a má dva syny.

Musel jste odejít z vedoucího místa v protidrogové komisi. V zahraničí prý také často lidé z takových funkcí odcházejí, protože se s politiky prostě nedohodnou. Počítal jste s něčím takovým?

Naprosto. Od začátku jsem říkal, že ta funkce musí být apolitická. Jedině tak lze věci rozhýbat, jen tak se může na ministerstvech něco dít. Čas je ale vždy limitovaný vlastní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].