Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Přídavky všem

Dětem českých boháčů se blýská na lepší časy. Miloš Zeman se jim totiž chystá vrátit peníze, které jim letos v lednu vzala pravice. Pod heslem "dětské přídavky všem dětem" vystoupila opozice proti adresnému sociálnímu systému už v čase jeho schvalování a nyní jeho likvidaci označuje za jednu ze svých priorit.

Dětem českých boháčů se blýská na lepší časy. Miloš Zeman se jim totiž chystá vrátit peníze, které jim letos v lednu vzala pravice. Pod heslem „dětské přídavky všem dětem“ vystoupila opozice proti adresnému sociálnímu systému už v čase jeho schvalování a nyní jeho likvidaci označuje za jednu ze svých priorit.

Proti státnímu dluhu

Argumenty, které koalici vedly k reformě dosavadního systému sociálních dávek, jsou známé. Cílem bylo vyhnout se chybám, kterých se dopustily západní vlády především v sedmdesátých letech, kdy vznikl systém širokých sociálních dávek, jenž dnes vyžaduje masivní přerozdělování a zvyšuje zadlužení vlád. Podpory přitom vůbec nezohledňují příjem a vyplácejí se všem bez rozdílu, i když v řadě rodin tvoří setinu jejich skutečných příjmů. Výsledkem je stav, kdy prakticky všechny západní vlády připravují zásadní změny celého systému.Vodičkův systém, založený na tzv. koeficientech (násobcích životního minima), je zatím svého druhu první. Podle svých tvůrců zaručuje, že v budoucnu neporostou sociální výdaje státu nekontrolovaně, neboť růst mezd zajistí, aby okruh adresátů sociální péče postupně klesal. V konečném efektu by pak měla sociální síť zachytit jen ty nejchudší. O tom, že stávající kritéria pro vyplácení dávek jsou velmi mírná, pak svědčí fakt, že nárok na dětské přídavky má i čtyřčlenná rodina s čistým měsíčním příjmem dvacet čtyři tisíc, u níž lze jen těžko hovořit o skutečné sociální nouzi.ČSSD je i přesto nespokojena. Lidový dům západoevropské potíže naprosto opomíjí a požaduje vrátit se k socialisticky rozhazovačnému systému předešlých let. „V Evropské unii tvoří sociální výdaje 33 % hrubého domácího produktu a u nás jen dvacet jedna,“ kritizuje politiku dosavadní vlády stínový ministr ČSSD Vladimír Špidla. Srovnávat souhrnná čísla je však velmi problematické například vzhledem k různým daním. Navíc o skutečné účinnosti sociálních dávek mnoho nevypovídají. Nejde totiž o to, kolik stát rozdá na podpoře pro rodiny, které ji ve skutečnosti nepotřebují.

Fronty a dotazníky

Co tedy sociálním demokratům vadí nejvíce? Především skutečnost, že se - prý v rozporu s evropskou tradicí - nepřiznávají přídavky přímo dítěti, ale jeho rodičům. Další vadou systému je údajně fakt, že občané musí o peníze žádat. Kromě času stráveného na sociálních úřadech poukazuje Lidový dům i na to, že vyplnění žádosti o sociální podporu někteří lidé prostě nezvládnou.Vodičkovi úředníci tento argument odmítají. „Zcela vylučuji, že by peníze někdo nezískal jen kvůli tomu, že nedokáže vyplnit příslušné formuláře,“ uvádí ředitelka odboru informatiky MSV paní Hillová. „Každý, i třeba negramotný člověk, může přece o pomoc požádat úřednice na kontaktních místech.“ Skutečně také zatím nebyl zaznamenán jediný případ, kdy by někdo nedokázal příslušné úřední papíry vyplnit.ČSSD dále kritizuje Vodičkův systém za to, že hromadí informace o sociálním postavení občanů, jež jsou zejména na malých městech snadno zneužitelné. I tento argument ale paní Hillová odmítá: „Dříve shromažďovaly informace podnikové účetní a ty nebyly vázány slibem mlčenlivosti. Naši zaměstnanci takový slib složili.“ Podobně je tomu i s poukazováním opozice na nákladné vybavení úřadoven a na fronty spojené s odevzdáváním vstupních dotazníků: po podání první žádosti totiž další komunikace mezi úřadem a občanem probíhá poštou.

Chybí deset miliard

Dnešní praxe rozděluje příjemce dětských přídavků do tří skupin podle výše příjmu celé rodiny. Pokud by tedy chtěli sociální demokraté Vodičkův systém zrušit ještě letos a současně nezhoršit situaci nejchudších rodin, museli by všem vyplácet dnešní maximum. V takovém případě by ale museli ve státním rozpočtu „najít“ zhruba dalších deset miliard. A to je málo pravděpodobné. Rozhodující boj o budoucnost dětských přídavků tedy můžeme čekat až při schvalování rozpočtu na příští rok.Sociální demokraté dále chtějí převést vyplácení přídavků zpět na zaměstnavatele. „Můžeme jim to nařídit zákonem,“ vysvětluje úmysly své strany Vladimír Špidla. Jaký to však bude mít smysl, když kvůli ostatním dávkám (jejichž adresnost ČSSD zatím nezpochybňuje) bude třeba stejně zachovat stávající systém kontaktních míst s velkou počítačovou sítí, už neříká. Ušetřit by se podle něj mělo na platech pro úředníky: z dnešních tří tisíc by totiž sociální demokraté dosud neurčitou část propustili.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].