Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jsme v půli cesty

JAN HARTL (45) studoval sociologii a politologii; když však byla politologie na FF UK zrušena, přibral si jako druhý obor filmovou vědu. V letech 1975 - 1989 působil v Ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV, kde pracoval až do roku 1990. Na jaře 1990 založil spolu s přáteli Středisko empirických výzkumů (STEM), první soukromou sociologickou firmu. V průběhu následujících let se STEM pod Hartlovým vedením vypracoval ve špičkovou instituci, která se dlouhodobě věnuje především politickým výzkumům a analýzám sociálních problémů. Jan Hartl je ženatý, má dvě děti. Nikdy nebyl v žádné politické straně. Jako koníček „z mládí” uvádí rychlostní kanoistiku.

Podle vašeho posledního předvolebního výzkumu ztratila ODS za poslední dva měsíce čtyři procenta podpory (nyní má 24 %), což je nejhorší výsledek za poslední čtyři roky. Co je podle vás příčinou?

Nemám na to jednoduchou odpověď. Z dat STEM usuzuji, že se části lidí přestává líbit polarizace politické scény. Celý loňský rok byl ve znamení dvou stran: na jedné straně stála silná ODS, na straně druhé sílící ČSSD. Nyní se politická scéna přece jen harmonizuje ve smyslu pestřejšího názorového spektra, což posiluje pozice menších stran. Řada lidí je navíc zklamána z úrovně volební kampaně.

Není důvodem poklesu ODS také aféra kolem tajemných sponzorů?

Jistou roli sehrát mohla, obecně ale naše data neukazují, že by se tuzemské veřejné mínění nechávalo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].