Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

ODA nemá jinou možnost

Předseda ODA a místopředseda vlády Jan Kalvoda (*1953) vystudoval právnickou fakultu a až do listopadu 89 působil jako advokát v Rokycanech.

Předseda ODA a místopředseda vlády Jan Kalvoda (*1953) vystudoval právnickou fakultu a až do listopadu 89 působil jako advokát v Rokycanech. V únoru 1990 byl Občanským fórem kooptován a pak i zvolen za poslance České národní rady (stal se předsedou stálé komise pro bezpečnostní politiku a předsedou ústavně právního výboru) a o necelý rok později jej pravicová část OF prosadila na post místopředsedy ČNR. V březnu 1991 vstoupil do Občanské demokratické aliance, o rok později se stal jejím předsedou. Pod jeho vedením se Aliance ve volbách v roce 92 dostala pouze do ČNR se ziskem necelých šesti procent hlasů.U veřejnosti si Kalvoda získal renomé především vyhraněným stanoviskem k česko-slovenské otázce. Po vytvoření vládní koalice v roce '92 bývá jeho jméno nejčastěji spojováno s neúspěšnými pokusy o prosazení reformy územněsprávního členění státu. Zatím nejvýrazněji zasáhl Kalvoda do politiky zasáhl počátkem roku, kdy po vypuknutí aféry s dvaapadesátimilionovým dluhem ODA u Kreditní a průmyslové banky veřejně obvinil Bezpečnostní a informační službu z nezákonného špiclování politických stran.Kalvoda je šestým nejoblíbenějším politikem - u voličů ODA má podporu 88 % a mezi jeho stoupenci převládají ženy. Je ženatý, má jedno dítě a rekreačně se věnuje kulturistice.

Jste povoláním advokát a navíc člověk, který vždy velmi váží slova. Vám nepřipadá absurdní, když místopředseda vlády náhle veřejně obviní zpravodajskou službu vlastního státu z porušování zákona…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].