Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rozruch uprostřed Evropy

Začátek února v Polsku proměnil mnohatýdenní studenou válku mezi Belwederem a vládou ve žhavý politický konflikt. V jeho důsledku už premiér Pawlak oznámil, že podá demisi.

Začátek února v Polsku proměnil mnohatýdenní studenou válku mezi Belwederem a vládou ve žhavý politický konflikt. V jeho důsledku už premiér Pawlak oznámil, že podá demisi. V nejbližších dnech se také očekává rekonstrukce celého kabinetu. Přesto se nezdá příliš pravděpodobné, že by se tím současná politická krize v Polsku chýlila ke konci.

Změna taktiky

Lech Walesa se nikdy netajil přesvědčením, že se mu vůbec nezamlouvá koalice složená ze dvou postkomunistických stran, jež v Polsku vznikla po předloňských volbách. Zpočátku se snažil oslabit její soudržnost podporou slabšího člena, Pawlakovy Polské lidové strany. Tento prezidentův postoj například premiérovi umožnil zbavit se bez souhlasu a dokonce i bez vědomí sociálních demokratů ministra financí Borowského nebo odvolat ministra obrany Kolodziejczyka.Loni v prosinci však Walesa změnil taktiku. Začal podporovat Svaz demokratické levice a hlavně ty jeho představitele, kterým už v poslední době viditelně povolovaly nervy kvůli stále častějším zmizením premiéra, kvůli jeho nekonečnému uhýbání před jakýmkoli vážnějším rozhodnutím, kvůli kompromitujícím veřejným projevům v zahraničí, v nichž se například snažil dokázat kvalitativní převahu polských státních podniků nad podniky soukromými („protože tak často nekrachují“).Cíl Walesova počínání byl zřejmý. Chtěl vyvolat konflikt v nomenklatuře, či spíše vyprovokovat jednu její větev, aby zúčtovala s tou druhou. Jen taková situace by totiž umožnila, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].