Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Je čas přejít do ofenzivy,

Už několik měsíců se slovenský parlament zdráhá ratifikovat základní smlouvu s Maďarskem, uzavřenou letos v březnu v Paříži.

József Torgyán (*1932) absolvoval v letech 1946–50 hudební akademii (obor housle) a v letech 1951–54 právnickou fakultu Budapešťské univerzity. Od roku 1956 se věnoval advokátské praxi. V letech 1957–58 asistoval u statutárních soudů, které rozhodovaly o lidech obviněných z „kontrarevoluční činnosti“. V roce 1958 byl vyloučen z advokátní komory, pracoval jako pomocný dělník, ale ještě téhož roku se k advokacii vrátil a jako advokát působil až do roku 1989. Poté spoluzaložil Nezávislou stranu malorolníků a v roce 1990 se stal jejím předsedou. O dva roky později byl obviněn, že spolupracoval se státní bezpečností. Sám požádal ministerstvo vnitra, aby vylustrovalo celé předsednictvo strany. Všichni dostali prázdné obálky, jen Torgyán plnou. Neotevřel ji však, prohlásil, že jde o provokaci a do novin dal velký inzerát: kdo se přihlásí a usvědčí ho, že byl agentem státní bezpečnosti, dostane od něho milion forintů. Brzy poté se strana rozštěpila a někteří členové odešli. Ve volbách v roce 1994 však strana získala 7 % mandátů a od té doby je na vzestupu.

Už několik měsíců se slovenský parlament zdráhá ratifikovat základní smlouvu s Maďarskem, uzavřenou letos v březnu v Paříži. Slovenská vláda zase bez ohledu na upozornění západní diplomacie pokračuje v politice omezování práv maďarské menšiny na Slovensku a ostentativně ignoruje protesty vznášené proti tomu v Budapešti. To vše se paradoxně děje v situaci, kdy je v Maďarsku u moci koalice, která je nejenom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].