Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vytloukání klínu klínem

Respekt samozřejmě vítá, že se místopředseda vlády nakonec rozhodl zareagovat na naše odhady a výpočty. K jeho textu je však třeba doplnit několik poznámek. Pro přesné pochopení diskutovaného problému pak doporučujeme znovu si nalistovat zmíněný text.

Respekt samozřejmě vítá, že se místopředseda vlády nakonec rozhodl zareagovat na naše odhady a výpočty. K jeho textu je však třeba doplnit několik poznámek. Pro přesné pochopení diskutovaného problému pak doporučujeme znovu si nalistovat zmíněný text Kouzla s čísly v Respektu č. 40).

1) S první Kočárníkovou námitkou, že propočty renomovaných firem a odhadované míry přerozdělování se liší jak mezi sebou, tak s predikcemi vlády, lze souhlasit. Není na tom ovšem nic špatného, respektive nediskvalifikuje to předem jakoukoliv debatu, v níž se tyto údaje objevují. Pokud se nezávislé odhady liší od odhadů vlády významně, mělo by to pro ni být podnětem k podrobnějšímu vysvětlení jejích stanovisek, a nikoliv záminkou ke „shození“ argumentů protivníka.

2) Odhad deflátoru HDP a míry inflace v roce 1995 a 1996 jsme nezaměnili omylem, ale záměrně. Vládní odhad deflátoru jsme totiž neměli k dispozici, repektive na MF nám jej nikdo nebyl schopen říci, a podle našich výpočtů by se tato čísla měla velmi podobat. Navíc jsme míru inflace použili pro dva roky za sebou (nikoliv pouze v jednom roce), a proto srovnávat do určité míry lze.

3) Ministr Kočárník nám vyčítá, že jsme v roce 1995 chybně sečetli výdaje celé rozpočtové soustavy. Není to pravda. V předmětném článku - Kouzla s čísly - jsme uvedli, že míra přerozdělování měla původně letos činit 43,4 % HDP. Dospěli jsme k tomu vydělením dvou čísel: námi odhadovanou výší HDP v letošním roce, tedy 1183 mld korun a výší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].