Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dáme Romům lekci

Z Písku se v minulých dnech rozletěla dobrá zpráva pro všechny zdejší rasisty: kdo si chce v Čechách zabít Roma, zákonů se příliš bát nemusí. Dostatečnou ochranou je vyholená lebka, šátek přes nos, parta spolubojovníků a strach, který spolehlivě zavírá ústa všem případným svědkům.

Z Písku se v minulých dnech rozletěla dobrá zpráva pro všechny zdejší rasisty: kdo si chce v Čechách zabít Roma, zákonů se příliš bát nemusí. Dostatečnou ochranou je vyholená lebka, šátek přes nos, parta spolubojovníků a strach, který spolehlivě zavírá ústa všem případným svědkům. K tomuto stručnému závěru opravňuje verdikt, jímž písecký vyšetřovatel Josef Bican minulý týden zastavil trestní stíhání čtrnácti skinheads obviněných z podílu na smrti Tibora Danihela v září 1993.

Důkazní nouze

Případ je notoricky znám. Osudný den před dvěma lety se do Písku sjeli skini z Příbrami, Českých Budějovic a Tábora, aby podle vlastních slov „dali nějakým cikánům lekci“. Cestou přes Městský ostrov narazili na partu čtyř mladých Romů. Zahnali je do blízké Otavy a nedovolili jim vylézt na břeh tak dlouho, až se jeden z nich - sedmnáctiletý Tibor Danihel - utopil. Ačkoliv pogromu přihlíželo z bezprostřední blízkosti nejméně čtyřicet svědků, téměř nikdo z těch, kteří si troufli vypovídat, nebyl s to označit konkrétní pachatele. To bylo také hlavním důvodem, proč loni v prosinci Okresní soud v Písku zprostil čtrnáct z tehdy šestnácti souzených skinů obžaloby (viz Respekt č. 49/94). Státní zástupce se na místě odvolal a Krajský soud v Českých Budějovicích letos v dubnu vrátil případ k došetření. Vyšetřovatel Bican ovšem po půlročním došetřování zaujal stejný názor jako Okresní soud: čtrnáct mladíků je nutno osvobodit, neboť se nepodařilo najít dostatek důkazů, že se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].