Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Cizinci

Celkem třináct představení, pět zahraničních a sedm domácích, tvořilo letošní 3. ročník mezinárodního divadelního festivalu v Plzni (od 2. do 5. 11.). Pořadateli byly opět Ministerstvo kultury a město Plzeň za finanční podpory a organizační pomoci celé řady domácích i zahraničních institucí i jednotlivců.

Celkem třináct představení, pět zahraničních a sedm domácích, tvořilo letošní 3. ročník mezinárodního divadelního festivalu v Plzni (od 2. do 5. 11.). Pořadateli byly opět Ministerstvo kultury a město Plzeň za finanční podpory a organizační pomoci celé řady domácích i zahraničních institucí i jednotlivců. Loňská sláva festivalu, spojená s mezinárodní konferencí PEN a příjezdem slavných dramatiků Arthura Millera a Toma Stopparda a za přítomnosti prezidenta republiky, se letos přirozeně nezopakovala. Protože se festivalovému výboru tentokrát nepodařilo dát dohromady kolekci zajímavých zahraničních souborů, zdála se představení českých a slovenských divadel výraznější. I přesto tato naše nejprestižnější přehlídka ukázala na několik společných znaků a témat, jimiž se divadlo v současnosti zabývá.

Babylon

Chlestakov v představení Gogolova Revizora Divadla Na zábradlí mluví rusky, ale nikdo v gubernii mu nerozumí. Hejtman potřebuje tlumočníka. Režisér představení Petr Lébl transformoval zápletku - záměnu skutečného revizora za jeho vychytralý padělek - do roviny jazykové. Neschopnost si porozumět má mimo jiné příčinu i v tom, že mluvíme různými jazyky. Postavil příběh jako byzantskou pohádku, kde se byzancí nazývá „kultura“ vztahů osobních i společenských a kde se ubohost prostředí duchovního nahrazuje bohatostí a barevností požitků a rekvizit. Pronikání světa do naší malé „gubernie“ jistě neměl režisér prvoplánově v úmyslu, přesto se této analogii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].