Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Finále Walesa - Kwasniewski

Už několik týdnů sleduje většina Poláků předvolební žebříčky se stejným zájmem jako američtí makléři kurz dolaru na tokijské burze.

Už několik týdnů sleduje většina Poláků předvolební žebříčky se stejným zájmem jako američtí makléři kurz dolaru na tokijské burze. Při nynějších prezidentských volbách je totiž v sázce mnoho: všechna moc postkomunistickým silám, anebo naopak - udržet, a snad dokonce posílit walesovskou hráz, jež jim dosud tak účinně stála v cestě.

Církev pro vysokou účast

Minulou neděli vyhrál první kolo voleb podle předpokladů vůdce postkomunistického Svazu demokratické levice Aleksander Kwasniewski: získal 35 % hlasů. Druhé místo, také dle očekávání, obsadil Lech Walesa. Překvapivý však byl výsledek, jakého současný prezident dosáhl - sotva 2 % za vítězem. Předvolební průzkumy totiž předpovídaly výraznější rozdíl mezi oběma kandidáty.Proč tak těsný odstup? Zejména proto, že už před prvním kolem se částečně přesunuly hlasy od jiných pravicových kandidátů k Walesovi, což se očekávalo až před kolem druhým. Krom toho se Walesovým spojencem stala na polské poměry vysoká volební účast (65 % - nejvíce od pádu komunismu), a především její struktura. Ve velkých městech, která jsou baštou Walesy, přesáhla 80 %, zatímco v menších městech, která jsou naopak zázemím Kwasniewského, činila sotva 50 %. (Na venkově se oba kandidáti těší srovnatelné popularitě.)O vysokou účast se alespoň zčásti zasloužil aktivní přístup polské katolické církve. Kněží sice neříkali, koho volit, ale při nedělní mši intenzivně nabádali věřící, aby se voleb zúčastnili. Církev přikládala úkolu …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].