Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Co čeká Šimona Perese - nového premiéra

Atentát na Jicchaka Rabina znamenal obrovský šok už proto, že politické vraždy jsou v Izraeli neznámým pojmem, nikdy se tu nic podobného nestalo. I když Rabinova politika vyvolávala hluboký rozpor mezi občany, premiérův tragický konec způsobil na politické scéně něco, co bychom mohli nazvat "národním usmířením".

Atentát na Jicchaka Rabina znamenal obrovský šok už proto, že politické vraždy jsou v Izraeli neznámým pojmem, nikdy se tu nic podobného nestalo. I když Rabinova politika vyvolávala hluboký rozpor mezi občany, premiérův tragický konec způsobil na politické scéně něco, co bychom mohli nazvat „národním usmířením“. Po dlouhé době je slyšet z řad levice i všech pravicových opozičních stran volání po tom, aby se učinil konec vzájemným invektivám. Bývalý americký ministr zahraničí James Baker to vystihl dobře, když řekl, že vinu na vraždě má i verbální násilí, jež se stalo v posledních dvou letech organickou součástí izraelského politického života.Slovo „zrádce“, jímž byl Rabin tolik častován v izraelských ulicích, se však ve slovníku mezinárodního společenství v souvislosti s ním nikdy nevyskytovalo a nevyskytuje. Naopak. Dojemné projevy soustrasti z celého světa, včetně části světa arabského, i z válkou rozbitého Sarajeva, mimořádně velká účast králů, prezidentů a premiérů na Rabinově pohřbu, to vše ukázalo, jak si mezinárodní komunita izraelského premiéra cenila. Viděla v něm předního bojovníka za mír a státníka, který dokázal změnit negativní postoj stovky zemí vůči Izraeli v jejich přátelství s Izraelem.

Bez předčasných voleb

Uplynul jen týden od Rabinova pohřbu a domácí politická aréna je plná spekulací: co a jak bude dál? Od první chvíle byly jasné dvě věci.Za prvé: novým premiérem bude Šimon Peres (oficiálně od úterý 14. listopadu), jenž si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].