Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na okraj Saddámova referenda

Minulou neděli, 15. října, odpovídali Iráčané v prvním referendu v dějinách své země na jedinou otázku: Souhlasíte, aby se Saddám Husajn ujal funkce prezidenta?

Minulou neděli, 15. října, odpovídali Iráčané v prvním referendu v dějinách své země na jedinou otázku: Souhlasíte, aby se Saddám Husajn ujal funkce prezidenta? Celá věc nemohla dopadnout jinak: Saddám získal 99,96 % odevzdaných hlasů. Proč ale irácký prezident vyhlásil referendum, když bylo vše předem jasné? Hlavně proto, aby doma i navenek demonstroval své pevné postavení v zemi.V létě uprchli dva Saddámovi zeťové a blízcí spolupracovníci z Iráku do Jordánska (viz Respekt č. 34/95). Západní sdělovací prostředky začaly horlivě poukazovat na blížící se konec bagdádského vedení. Dnes již je jisté, že uprchlíci nemají pro USA, Jordánsko a iráckou opozici větší význam. Pohyby, které se nyní odehrávají pod hladinou politického života v zemích sousedících s Irákem, však mohou významným způsobem zasáhnout do rozdělení nalezišť ropy na Blízkém východě.

Příběh o moudrém králi

Koncem devatenáctého století si v arabském světě konkurovaly tři říše. Především to bylo Turecko, jehož impérium se rozprostíralo od Balkánu až po Jemen. Pak se tu angažovala Velká Británie, opírající se o významné postavení v Egyptě a sílu svého námořního loďstva. Nakonec zde ve zmenšené míře uplatňovali vliv Francouzi, kteří kromě severoafrického pobřeží dominovali v Levantě.Začátkem dvacátého století uzavřeli Britové dohodu s kmenem Hášimovců, který panoval v Hidžázu - pásmu Arabského poloostrova přiléhajícímu k pobřeží Rudého moře. Hášimovci byli pány nejsvatějšího muslimského…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].