Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Méně účetních, více kominíků

Ačkoli ministr hospodářství Karel Dyba slibuje snadnější vstup do podnikání, jeho novela živnostenského zákona, kterou příští týden začne projednávat poslanecké plénum, by například pro soukromé účetní znamenala pravý opak.

Ačkoli ministr hospodářství Karel Dyba slibuje snadnější vstup do podnikání, jeho novela živnostenského zákona, kterou příští týden začne projednávat poslanecké plénum, by například pro soukromé účetní znamenala pravý opak. Zatímco dnes může tuto volnou živnost provozovat každý dospělý netrestaný občan, Ministerstvo hospodářství navrhuje jako nutnou podmínku vysokoškolské vzdělání příslušného směru s pěti lety praxe, případně středoškolské a deset let praxe. A protože Svaz účetních tuto regulaci vítá a proti návrhu se neozval ani nikdo z poslanců, je pravděpodobné, že návrh projde.

Statistika musí budit nadšení

Na prvních pěti stranách důvodové zprávy k připravené novele se mluví o liberalizaci hned sedmkrát. Šéf berounského živnostenského odboru Jan Porcal, který jako jeden z mála bojoval za ještě větší uvolnění, to však považuje za zastírací manévr. „Co si autoři novely o podnikatelích vůbec myslí? Že jsou to idioti?“ ptá se. Jeho slovům nasvědčuje hra s čísly, kterou minulý čtvrtek předvedl poslancům hospodářského výboru právě ministr Dyba.Podle důvodové zprávy se novelou snižuje počet řemeslných, vázaných a koncesovaných živností ze 144 na 108. „To je lepší evropský průměr,“ prohlásil před poslanci ministr. Snížení ale vzniklo především na papíře - spojením řady živností pod jednu hlavičku. Jestliže například namísto řemeslných živností „knihtisk“, „kamenotisk“ a „sítotisk“ bude jen „polygrafická výroba“, stát tím nebude regulovat podnikání o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].