Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kraus vystřelil mimo terč, a přece do černého

Manželka ministra hospodářství Blanka Dybová je nepřímo namočena do kšeftů s lehkými topnými oleji, ve kterých si překupníci přišli daňovými úniky aspoň na dvacet miliard korun.

Manželka ministra hospodářství Blanka Dybová je nepřímo namočena do kšeftů s lehkými topnými oleji, ve kterých si překupníci přišli daňovými úniky aspoň na dvacet miliard korun. To je základ tvrzení, se kterým před týdnem vyrukoval poslanec za sociální demokraty Michal Kraus. Ministr Dyba se okamžitě ohradil, přinesl důkazy, že jeho žena neměla s ropnými obchody nic společného, a chystá se podat na Krause žalobu. Jenže ta nemá podle právníků prakticky žádnou šanci na úspěch. Krausovo obvinění bylo totiž zformulováno velmi chytře. Stojí na mlhavých náznacích, které sice nejde konkrétně prokázat, ale stejně tak je nejde ani vyvrátit. Ministrova manželka totiž opravdu bezmála tři roky pracovala jako manažer-konzultant u firmy AWT Praha, stoprocentní dceřiné společnosti AWT Vídeň. A vídeňský podnik skutečně patřil mezi hlavní partnery tuzemského Chemapolu v oblasti dovozu lehkých topných olejů. To poslanci Krausovi stačí k úspěšné obraně, že jeho „nepřímé obvinění“ ministrovy manželky v žádném případě nebylo pomluvou.

AWT Vídeň a Chemapol

Z dostupných dokumentů předložených ministrem Dybou vyplývá, že se jeho manželka nepodílela ani na jednom kontraktu s ropnými produkty. AWT Praha se prakticky nezabývala obchodem - když pomineme dvě loňské dodávky textilu do Velké Británie, nýbrž finančním poradenstvím. Podle jednatele společnosti Petra Matějčka měla paní Dybová za úkol „zpracovávat pro zahraniční firmy informační memoranda a analýzy českých podniků“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].