Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tajemství vládní vily

Čeští ministři a jejich podřízení jezdí každé prázdniny na rekreaci do tzv. Benešovy vily u Sezimova Ústí. Nebylo by na tom nic zvláštního - v jejích luxusních pokojích rádi odpočívali představitelé snad všech vládních garnitur poválečného Československa.

Čeští ministři a jejich podřízení jezdí každé prázdniny na rekreaci do tzv. Benešovy vily u Sezimova Ústí. Nebylo by na tom nic zvláštního - v jejích luxusních pokojích rádi odpočívali představitelé snad všech vládních garnitur poválečného Československa. Za normalizace to bylo oblíbené místo Lubomíra Štrougala, kterého po listopadu vystřídal Marián Čalfa.

Letos zde strávil dovolenou například ministr financí Ivan Kočárník, guvernér České národní banky Josef Tošovský nebo šéf Úřadu vlády Igor Němec. Přesto právě Němcův zástupce z Úřadu vlády Svatopluk Čech (ODS) považoval za nutné tuto skutečnost veřejně popřít. 30. září v Mladé frontě Dnes uvedl, že pokud se dnes vila využívá, pak je to výhradně pracovně.

Očividná lživost Čechova výroku rodáky ze Sezimova Ústí přirozeně zmátla. „Tady je jaksi v obecném povědomí, že sem z Prahy jezdí,“ diví se starosta Jaroslav Schneider. „Vždyť je tu lidi potkávají na vycházkách nebo na obědě.“ Správce Benešovy vily Josef Benda se nechce k zapřeným rekreacím vyjadřovat: Čech je totiž jakožto druhý nejvyšší muž Úřadu vlády mimo jiné přímým nadřízeným správců všech vládních budov. Mimochodem, ve své funkci si už Svatopluk Čech proti sobě stihl popudit představitele českých židovských obcí i hollywoodské filmaře. První rozhořčil nepřijatelnými podmínkami pro vracení vil, jež skončily v majetku státu, druzí ho po jednáních o pronájmu pražského Lichtenštejnského paláce označili za „arogantního a nekompetentního muže“.

Rozpor…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].