Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Místo přímých akcí přímé ceny

Nedávná blokáda Temelína proběhla podobně jako předchozí "přímé akce": za sebevědomého poklidu stavitelů a praktického nezájmu veřejnosti. A to přesto, že protijaderní aktivisté změnili taktiku.

Nedávná blokáda Temelína proběhla podobně jako předchozí „přímé akce“: za sebevědomého poklidu stavitelů a praktického nezájmu veřejnosti. A to přesto, že protijaderní aktivisté změnili taktiku. Zatímco o předchozích demonstracích se domlouvali tajně, informovali jen vybrané novináře a ubytovávali se v okolí Temelína pod krycími jmény, tentokrát pod vedením lidí z Hnutí Duha nahlásili přesný termín čtvrt roku předem. Už v létě se obrátili na řadu známých osobností s nabídkou, aby se zúčastnili připravované blokády.Z oslovených intelektuálů zaštítila akci svým jménem jen nepatrná menšina a mimo okruh ekologického hnutí dorazili k Temelínu dva starší občané ze sousední vesnice a hrstka studentů z Českých Budějovic. Protiatomoví aktivisté se uklidňovali tím, že masovějšímu protestu zabránilo sychravé počasí, zazněly i hlasy, že do Temelína je špatné autobusové spojení. Ke skutečným důvodům, proč blokáda „nezabrala“ a u budoucí elektrárny se opět sešly stejné tváře, mají však tato vysvětlení daleko.

Nepatřičné výstřelky

Podle průzkumů většina lidí s jadernou elektrárnou souhlasí. Ekologové sice tvrdí, že pro správné posouzení celého problému neměl nikdo z nás dostatek informací, nicméně převážná část veřejnosti zkrátka věří vládě, že rozhodla dobře, a chápe Temelín jako nutné zlo, které pomůže vyčistit severní Čechy.Na druhou stranu se ale lze domnívat, že existuje víc bytostných odpůrců elektrárny, než jsou dvě stovky demonstrantů, kteří se sešli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].