Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Greenpeace se vrací

Vojáci v polních uniformách se prodírají hustými keři. Co chvíli prohrábnou hlavní samopalu zelený porost a pak kráčejí po hrubém písku dál. Jejich kolegové na nedalekém pobřeží s dalekohledy na očích pozorují oceán.

Vojáci v polních uniformách se prodírají hustými keři. Co chvíli prohrábnou hlavní samopalu zelený porost a pak kráčejí po hrubém písku dál. Jejich kolegové na nedalekém pobřeží s dalekohledy na očích pozorují oceán. V okruhu mnoha mil křižují vojenské čluny. Úsilí francouzské armády na tichomořském atolu Mururoa má zvláštní cíl: objevit tři podivné turisty, kteří měli pod příkrovem noci na malých člunech proniknout do přísně střeženého prostoru atomové střelnice a ukrýt se - chráněni speciálními oděvy - v radioaktivitou prosyceném písku.Úspěšnou invazi tří aktivistů Greenpeace, která má zabránit dalším jaderným zkouškám, mohou vidět televizní diváci kdekoli na světě. Mohou v klidu před obrazovkou odsoudit „jaderného agresora“ a pak se třeba vypravit na demonstraci před francouzskou ambasádu. Greenpeace potěšilo diváky už před dvěma měsíci, kdy v přímém přenosu zabránilo naftovému monopolu Shell potopit ropnou plošinu; zásah v Tichomoří úspěšný návrat ekologického koncernu na mediální scénu skvěle potvrdil.

Hrdina ze starých časů

Mezi novináři vyvolalo ohromení, když se dověděli, že vůdcem dobrodruhů na zakázaném atolu je živá legenda Greenpeace, David McTaggart (63). Ještě před časem se totiž prezentoval jako odepsaný důchodce: „Lidé mého věku už potřebují klid,“ prohlásil, když si po letech dobrodružného života v čele organizace kupoval v Itálii starý dům, kde chtěl pěstovat olivy. Dnes je ale všechno jinak. Bělovlasý Kanaďan s knírem je znovu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].