Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Turecké hospodářství

První informace vypadaly na skandál mezinárodního kalibru: Turek podezřelý z vražd, vydírání, mučení a milionových podvodů se blízce stýkal s některými představiteli české vlády!

První informace vypadaly na skandál mezinárodního kalibru: Turek podezřelý z vražd, vydírání, mučení a milionových podvodů se blízce stýkal s některými představiteli české vlády! To se psal loňský listopad. Když minulý týden vyšetřování případu tureckého obchodníka Ergüna „Yekty“ Uzunoglu (42) skončilo, nezůstala po skandálu ani stopa. Přátelství s politiky se smrsklo na několik náhodných setkání při recepcích, kdy si Uzunoglu zaplatil fotografa, aby jej zvěčnil, jak si tiskne ruku s přítomnou celebritou. A podobně se rozplynula i možná vina. Stíhání za přípravu tří vražd bylo letos v dubnu zastaveno, podvody jsou vlastně nezaplacené faktury za obchody, jichž se Uzunoglu účastnil, a stěží mu půjde prokázat zlý úmysl. Vydírání a mučení se opírá o výpověď jediného člověka - Otana Göksela, Turka žijícího v Čechách už deset let na falešný pas, který k nám byl podle výpovědi svědků svého času vyslán tureckou komunistickou stranou.

Falešný pas novináře

Třicetiletý Gürkan Gönen alias Otan Göksel vystudoval v Praze novinářskou fakultu. Po absolutoriu v roce 1990 sice občas pracoval jako tlumočník, hlavně se ale živil příležitostnými obchody. Jedním z nich byl vývoz obráběcích strojů z TOS Čelákovice do Turecka. Kšeft provedl přes svou firmu MBG, s.r.o. A spolupracoval na něm s Uzunoglu. Věc ovšem skončila fiaskem: odběratel zaplatil jen polovinu dohodnuté ceny a poukázaných deset milionů navíc zmizelo v neznámé kapse. Obchodník s novinářem se proto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].