Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Výzva otevřené společnosti

Profesor na pařížském Institutu politických studií GILLES KEPEL (1955) je řazen k předním světovým odborníkům na problematiku současného islámu.

Profesor na pařížském Institutu politických studií GILLES KEPEL (1955) je řazen k předním světovým odborníkům na problematiku současného islámu. Zabývá se především náboženským fundamentalismem a situací muslimů v Evropě - jeho první kniha Le Prophete et Pharaon (Prorok a faraon), 1984, přinesla jednu z prvních interpretací islámského fundamentalismu, islámem se zabývá i v dalších spisech (Les Banlieues de l'islam (Islámská předměstí), 1987; A l'ouest d'Allah, (Na západ od Alláha), 1994. Světovou slávu mu přinesla esejistická kniha La Revanche de Dieu (1991), která byla přeložena do více než dvou desítek jazyků; české vydání (pod titulem Boží pomsta) chystá na podzim nakladatelství Atlantis. Tímto textem se nechal inspirovat i Samuel Huntington ve své proslulé stati Střet civilizací? (viz Respekt č.39/93).Gilles Kepel je českého původu: jeho dědeček Rudolf Kepl byl v letech 1911 - 1914 pařížským dopisovatelem Národních listů a od roku 1918 působil v československé diplomacii.

Kde můžeme hledat kořeny diabolizace muslimů na Západě? Působí tu především takové události, jako je aféra Rushdie?

Kořeny musíme samozřejmě hledat hlouběji. Myslím, že jsou spojeny s velkou transformací, jíž prošel islámský svět od poloviny sedmdesátých let. Jak jsem se pokusil ukázat ve své knize La Revanche de Dieu, tato přeměna se netýká pouze islámského světa; zde však proběhla ve značně vyhrocené formě.V polovině sedmdesátých let se v islámských zemích dostává do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].