Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Apartheid po česku

Od nynějška to budou mít strážci etnické čistoty jednodušší. Když se před rokem či dvěma objevily v některých restauracích či na koupalištích nápisy "Romům vstup zakázán" a státní orgány nereagovaly, až příliš to zavánělo rasismem.

Od nynějška to budou mít strážci etnické čistoty jednodušší. Když se před rokem či dvěma objevily v některých restauracích či na koupalištích nápisy „Romům vstup zakázán“ a státní orgány nereagovaly, až příliš to zavánělo rasismem. Letos se majitelům koupališť nabízí lepší šance. Stačí vyvěsit ceduli „vstup 10 Kč, pro Romy 100 Kč“, a vše bude v pořádku. Proč? Česká obchodní inspekce se rozhodla nepokutovat podnikatele, kteří požadují za tytéž služby dvojí ceny.

Do Evropy přes Balkán

Jak napsal 13. července list MF Dnes, ředitel inspekce Pavel Čáslavský přistoupil na stanovisko svého nadřízeného orgánu, Ministerstva průmyslu a obchodu: dvojí ceny nelze považovat za diskriminaci. Samozřejmě že v celém problému nejde o Romy. Jde o to, jak ze západních turistů vydojit co nejvíce peněz. Ale nazývejme věci pravými jmény: ať argumentujeme jakkoliv, dvojí ceny za stejnou veřejnou službu diskriminací jsou, a jednou úředně posvěcená diskriminace se může beztrestně šířit dál.Naši státní úředníci se chtěli zachovat stoprocentně tržně, ale tím si na sebe sami upletli bič. Kdyby řekli, že zazobaní hejlové ze Západu budou platit, až zmodrají, pojmenovali by věc pravým jménem, ale Praha by měla v západním tisku z ostudy kabát. Proto se opřeli o liberální zákon o cenách: cena se sjednává dohodou mezi nakupujícím a prodávajícím, a proto záleží na zákazníkovi, za jakou cenu zboží nakoupí. Taková formulace je skutečně navýsost liberální, má ovšem háček. Z čeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].