Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Velké chvíle železného muže

Přestože se nejslavnější odborový předák těchto dnů Jaromír Dušek podle vlastních slov cítí před televizní kamerou "jako na popravišti", dokázal v TV pořadu Aréna zdánlivě nemožné: přes snahu pěti oponentů přesvědčil diváky o tom, že zamýšlená stávka na železnici byla opodstatněná.

Přestože se nejslavnější odborový předák těchto dnů Jaromír Dušek podle vlastních slov cítí před televizní kamerou „jako na popravišti“, dokázal v TV pořadu Aréna zdánlivě nemožné: přes snahu pěti oponentů přesvědčil diváky o tom, že zamýšlená stávka na železnici byla opodstatněná. Jen několik hodin předtím se mu povedl další kousek: stal se prvním odborářským vůdcem, který donutil k dalekosáhlým ústupkům premiéra Klause.

Poslední měsíce přinesly Jaromíru Duškovi (42) pracovní tempo, které dříve neznal. Bývalý výpravčí, zapálený zahrádkář a otec pěti dětí, dnes tráví život mezi odborářskou kanceláří a sídlištěm Černý most, kde spolu s kolegou přespává v pronajaté garsonce. „Přišel jsem o všechen volný čas,“ komentuje svoji kariéru Dušek.

Po maturitě na železniční škole skončil před patnácti lety na nádraží v České Třebové. Bývalí spolupracovníci na něj dodnes vzpomínají jako na skromného a nenápadného kolegu. „Moc jsme o něm nevěděli, jenom to, že sportuje a staví barák,“ shrnuje jeden z nádražáků. Změna přišla až po listopadovém převratu. Nenápadný Dušek dokázal tak výrazně a srozumitelně formulovat revoluční požadavky, že jej spolupracovníci zvolili do čela místních odborů. Pak následoval bleskový postup až do pražského centra.

„V KSČ jsem nikdy nebyl a minule jsem volil ODS,“ popisuje svoji politickou orientaci Jaromír Dušek. Zásadně nesouhlasí s názorem, že odborový předák musí mít ostře levicové názory. Ostatně on sám pochází z „vyšších tříd“: jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].