Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Partajní účty

Volební kampaně pochroumaly rozpočty českých stran natolik, že se z toho dodnes těžce vzpamatovávají. Vyplývá to ze stranických finančních zpráv za loňský rok, které byly minulý týden v budově Parlamentu zpřístupněny novinářům (k nahlédnutí jsou každé pondělí).

Volební kampaně pochroumaly rozpočty českých stran natolik, že se z toho dodnes těžce vzpamatovávají. Vyplývá to ze stranických finančních zpráv za loňský rok, které byly minulý týden v budově Parlamentu zpřístupněny novinářům (k nahlédnutí jsou každé pondělí). Většina partají v nich přiznala vysoké ztráty - a i těch několik, které vykázaly na papíře zisk, je často zatíženo dluhem u některé banky.

ODA a ČSSD: velké plus a velké minus

Občanská demokratická strana patří mezi relativně dobře zajištěné. Tíží ji sice úvěr u Investiční a poštovní banky (po loňské první splátce je to nyní 55 milionů), ovšem v případě potřeby by jej zřejmě dokázala zaplatit ze státního příspěvku za volby (39 milionů) a z členských příspěvků (9 milionů). Aparát ODS s 230 zaměstnanci stojí ročně téměř 23 milionů, ještě o něco větší sumu se však straně vloni podařilo získat od sponzorů - zejména od účastníků tzv. žofínské večeře. Vídeňská firma Teleaxis holding, zabývající se především sháněním sponzorů na sportovní akce, přispěla ODS pěti miliony, a blíže neurčený Výbor na podporu Občanské demokratické strany sídlící v New Yorku daroval miliony dva. Rovných 1 250 000 pak Klausově straně věnovalo pražské ČKD. Mezi sponzory je také Victoria Security Printing, patřící do finančního impéria Viktora Koženého.Opoziční Česká strana sociálně demokratická vykázala na papíře největší příjmy vůbec - téměř sto šest milionů -, jež dostala ze čtyř zdrojů. Prvním je pronájem Lidového…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].