Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Svět viděný z Asie

Jméno řadovému českému čtenáři většinou asi mnoho neřekne, ale měl by si je pomalu začít pamatovat: Lee Kuan Yew. Člověk, jehož pohled na svět si začíná osvojovat nejméně pětina lidstva.

Jméno řadovému českému čtenáři většinou asi mnoho neřekne, ale měl by si je pomalu začít pamatovat: Lee Kuan Yew. Člověk, jehož pohled na svět si začíná osvojovat nejméně pětina lidstva. Vzděláním právník (doktorát z Cambridge), od 50. let politický i duchovní vůdce singapurských Číňanů, bývalý premiér Singapuru, autor zdejšího „ekonomického zázraku“ a inspirátor místního drakonického zákonodárství, úspěšný praktický politik, moralista. Je uctíván i nenáviděn. Nemají ho rádi především v Americe (např. politolog Z. Brzezinski Leea označuje za „obyčejného diktátora“), velkou autoritu má naopak na Tchaj-wanu, v Jižní Koreji, v Japonsku, Thajsku a - v Číně, kam v posledních dvou letech může jezdit přednášet. Pro Evropany jsou jeho názory přinejmenším překvapující.

Lidská práva nejsou univerzální

Doktor Lee je přesvědčen, že demokracii nelze uplatňovat univerzálně. Všeobecná deklarace lidských práv OSN sice říká, že „vůle lidu je základem autority vlády, a že tato autorita je vyjádřena v opravdových volbách na základě univerzálního přístupu občanů a v tajném hlasování“ - ale jde tu jen o ideál, plně dosažitelný pouze ve vyspělých zemích tzv. prvního světa. Chudé země třetího světa a většina zemí bývalého východního bloku nejsou na demokracii připraveny, a navíc vyspělý svět, jenž jim demokracii „vnutil“, jim ve chvílích krize nedokáže pomoci (Afrika, Bosna aj.).Lee upozorňuje na to, že ve vyspělých západních zemích se teprve v posledním třicetiletí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].