Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ceny akcií se stále nehýbou

Ani v uplynulých čtrnácti dnech se investoři na pražské burze nedočkali kýženého oživení. Ceny většiny akcií stojí prakticky na místě. V průběhu dubna došlo jen k zanedbatelné změně - poklesu o 1,7 %.

Ani v uplynulých čtrnácti dnech se investoři na pražské burze nedočkali kýženého oživení. Ceny většiny akcií stojí prakticky na místě. V průběhu dubna došlo jen k zanedbatelné změně - poklesu o 1,7 %. Vývoj u nás je v ostrém kontrastu se situací na burzách ostatních transformujících se zemí. Jarní oživení se dostavilo do Budapešti i do Varšavy. Ceny maďarských akcií vzrostly v dubnu o dvanáct a ceny polských dokonce o téměř pětačtyřicet procent.

Přitom cenová hladina se u nás nachází, pokud nepočítáme rozjezd pražské burzy v létě a na podzim roku 1993, na nejnižší úrovni v historii. Nabízí se otázka, proč tomu tak je. Ještě na počátku tohoto roku jsme se mohli vymlouvat na mexickou krizi a na nedůvěru velkých portfoliových investorů vůči mladým rozvíjejícím se trhům. Současný vývoj v Polsku a Maďarsku nás nutí hledat příčiny ve zvláštnostech českého kapitálového trhu. Někteří optimisté tvrdí, že oživení se k nám také brzy dostaví. Jeho začátek podle nich oddálil příchod akcií z druhé vlny kuponové privatizace. Zatímco velcí investoři vyčkávali, na jaké úrovni se ceny ustálí, masa občanů chtěla co nejrychleji zpeněžit svůj kuponový vklad. Velký tlak nabídky tak přivedl kurzy akcií na dnešní nízkou úroveň. Prodejní euforie drobných akcionářů ochabovala s tím, jak klesaly kurzy. Vyčkávací taktika movitých investorů však pokračuje. Výsledkem je výrazný pokles objemu obchodů na centrálním trhu, kde se vytvářejí kurzy akcií. Minulý týden se průměrný objem na seanci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].