Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Budoucnost Vladimíra Mečiara

"Co mě čeká v nejbližší budoucnosti? Nic dobrého." Tak zakončil svůj rozhovor pro poslední únorové číslo týdeníku Výber předseda HZDS Vladimír Mečiar. Pesimismus těchto slov byl zřejmě ovlivněn začátkem aféry "Doktor".

„Co mě čeká v nejbližší budoucnosti? Nic dobrého.“ Tak zakončil svůj rozhovor pro poslední únorové číslo týdeníku Výber předseda HZDS Vladimír Mečiar. Pesimismus těchto slov byl zřejmě ovlivněn začátkem aféry „Doktor“. Nemůžeme se tomu divit. Průběh a vyústění skandálu asi ovlivní volby nejen na Slovensku, ale i v celostátním měřítku.

V.Mečiar si nebezpečí samozřejmě uvědomuje a rozhodl se k tvrdé protiakci. Svědčí o tom jeho agresívní útoky na novináře, i žaloby, které rozdává na všechny strany.

Slovenská revoluce

Události se mohou vyvíjet v podstatě dvěma směry.

První variantou je to, že se potvrdí podezření z Mečiarovy vědomé spolupráce s StB. Nejpopulárnější politik Slovenska by potom na pět let nemohl obsadit žádný post výkonné moci. V tom případě je pravděpodobné, že začne velmi intenzivně objíždět Slovensko a vysvětlovat veřejnosti, že „to všechno“ není pravda, že je to spiknutí federalistů proti němu, protože chtěl prosadit práva slovenského národa a dát lidem práci a chléb. Bývalý premiér se přitom může spolehnout na pomoc některých slovenských médií, především rozhlasu, televize a velkých deníků.

Půjde-li vývoj tímto směrem, bude to nepochybně znamenat radikalizaci ulice, demonstrace a hesla o rychlém řešení nebo o revoluci, která „na Slovensku začíná až teď“.

Obměnou této varianty může být trestní stíhání V.Mečiara pro zneužívání pravomoci veřejného činitele bez ohledu na to,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].