Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zvykli jsme si na cara

Ruský ministr Andrej Kozyrev se pražské schůzky ministrů zahraničí KBSE zúčastnil pouze na tři hodiny. Po zbývající dobu ruskou delegaci vedl Jurij Děrjabin, bývalý Pankinův náměstek, diplomat ministerstva zahraničních věcí Ruska s titulem mimořádný a zplnomocněný velvyslanec.

Ruský ministr Andrej Kozyrev se pražské schůzky ministrů zahraničí KBSE zúčastnil pouze na tři hodiny. Po zbývající dobu ruskou delegaci vedl Jurij Děrjabin, bývalý Pankinův náměstek, diplomat ministerstva zahraničních věcí Ruska s titulem mimořádný a zplnomocněný velvyslanec. „Jsou to úplně jiní lidé, než na jaké jsme byli z Ruska zvyklí. Tentokrát přijeli polodisidenti,“ tvrdil jeden vysoký představitel pražského FMZV.

Pane velvyslanče, jméno ministra Kozyreva se mezi vedoucími politiky SSSR objevuje už několik let. Je skutečně novou postavou, vyšel z disidentských kruhů?

Vůbec ne. S disidenty nemáme nic společného. Já jsem na ministerstvo zahraničí nastoupil v roce 1954, za Molotova, rok po Stalinově smrti. Ministr Kozyrev je kádrový diplomat, o dvacet let mladší než já. Ale po roce 1985, zejména zásluhou Ševardnadzeho, se u diplomatů staré školy začalo objevovat nové myšlení. Dal nám možnost chovat se jako samostatně myslící lidé, jako partneři západních diplomatů.

Vměšování principem zahraniční politiky

Ministr Kozyrev v Praze na konferenci KBSE prohlásil, že od nynějška by zárukou lidských práv nemělo být nevměšování, ale naopak vměšování ostatních zemí do záležitostí státu, který tato práva porušuje. Hodlá ruská vláda tento princip uplatňovat i na území Společenství, třeba ve vztahu ke Gruzii?

Dříve jsme bohužel velmi často využívali zásady nevměšování se do vnitřních záležitostí jiných států k tomu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].