Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Petice Kongresu Spojených států

My, níže podepsaní členové Slovenské národní rady a Federálního shromáždění, jsme znepokojeni propagandistickou kampaní, která deformuje pověst Slovenska a představu o restrukturalizaci česko- slovenských vztahů.

My, níže podepsaní členové Slovenské národní rady a Federálního shromáždění, jsme znepokojeni propagandistickou kampaní, která deformuje pověst Slovenska a představu o restrukturalizaci česko- slovenských vztahů. Slovenské snahy za rovnoprávnost jsou prezentovány jako výraz agresívního nacionalismu. Slováci jsou obviňováni z téměř přirozených sklonů ke komunismu, fašismu či antisemitismu. Cílem této rasistické kampaně je vykreslit Slováky jako morálně pokleslý národ, který potřebuje strážce, jež by jej vrátil do civilizace.V pozadí této kampaně stojí pražští centralisté, kteří stejně jako v minulosti opouštějí principy demokracie a narušují politickou stabilitu, aby získali nadvládu nad Slovenskem. Nedávná snaha prezidenta Havla o zavedení mimořádných pravomocí je pouze dalším pokusem v tomto směru. Prezident na jedné straně připouští, že Češi porušovali veškeré dohody navázané se Slováky od založení státu v r.1918, na druhé straně se snaží zabránit tomu, aby Slováci obdrželi jakékoli závazné záruky. Místo aby takové záruky nabídl, snaží se získat právo na rozpuštění parlamentu a zavést vládu diktatury.

Na podobný požadavek prezidenta Michaila Gorbačova z minulého roku reagoval americký tisk ohlasy protestujícími proti přízraku diktatury. Tentokrát však neprotestoval. Zdá se, že Slováci podléhají jiným měřítkům než jiné národy.

Dezinformace týkající se Slovenska jsou v příkrém rozporu s programem jeho vedoucích…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].