Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Musíme držet spolu

Vztahy mezi našimi zeměmi jsou dobré, dokonce bych řekl velmi dobré. Otázky, které je třeba řešit, tu samozřejmě jsou a budou, tomu se mezi sousedy neubráníme.

Pane ministře, jaké sporné otázky dnes existují v polsko- československých vztazích?

Vztahy mezi našimi zeměmi jsou dobré, dokonce bych řekl velmi dobré. Otázky, které je třeba řešit, tu samozřejmě jsou a budou, tomu se mezi sousedy neubráníme.

Především musíme na té naší dlouhé hranici zlepšit životní prostředí. Měli bychom spolu podepsat všeobecnou, ale zároveň dost podrobnou smlouvu o jeho ochraně. Zatím nic takového nemáme. Polsko činí různé návrhy, Československo souhlasí, že jde o důležitou věc, ale smlouva zatím neexistuje.

Je také třeba zlepšit výměnu mládeže. U Poláků, Čechů i Slováků existují různé vzájemné předsudky. Mladá generace jimi ještě není zatížená, a proto bych rád, kdyby co nejvíc cestovala.

Bylo by také dobré, kdyby fungovala smíšená polsko- československá komise zabývající se interpretací společných dějin. V tom ohledu máme výborné zkušenosti s Německem.

Domníváte se, že Polsko, Maďarsko a Československo (středoevropská Trojka, jak se začalo říkat) by měly navenek, ve své zahraniční politice a třeba i obraně postupovat společně? Nebo by každá země měla jít samostatnou cestou a nezdržovat se příliš ohledy na sousedy?

Jediný možný způsob je společný postup. Považuji za velmi důležité, aby naše země slaďovaly svou zahraniční i hospodářskou politiku. Potřebujeme to všichni tři, posiluje to naše pozice vůči světu i vůči Evropě.

Abych mluvil konkrétně: minulý týden se ve Washingtonu konala konference o pomoci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].