Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Nadace Charty 77

Několik přátel mne upozornilo, že debata kolem Nadace Charta 77 sklouzává na úroveň konfliktu Janouch-Pallas. Probral jsem zpět dokumenty, které jsem se snažil publikovat a které byly publikovány, a jsem nucen přiznat, že z pohledu čtenáře čs.tisku se zdá, že jde o konflikt osobní.

Několik přátel mne upozornilo, že debata kolem Nadace Charta 77 sklouzává na úroveň konfliktu Janouch-Pallas. Probral jsem zpět dokumenty, které jsem se snažil publikovat a které byly publikovány, a jsem nucen přiznat, že z pohledu čtenáře čs.tisku se zdá, že jde o konflikt osobní. Příčinou je to, že mé zásadní články - Zdravotnické Slušovice a Otevřený dopis čs.novinářům - nebyly publikovány a prakticky ani citovány denním tiskem. K diskusi si na tiskové konferenci Nadace zvolil dr.F.J. pouze témata, která vzbuzují dojem, že se jedná o osobní pronásledování, a nikoli kritiku Nadace. Rovněž není reagováno ani na kritiku Ligy proti rakovině a kritika mluvčích Charty 77 je shozena se stolu nedoloženým tvrzením.

Debata kolem profesorského titulu nemá možná pro československého čtenáře ani novináře stejnou váhu jako pro nás ve Švédsku. Zde totiž téměř zkrachoval ohromný koncern vyrábějící léčiva - poté, co se ukázalo, že hlavní majitel a šéf zneužíval titulu „doktor“. Za zmínku stojí i to, že tento pán byl miláčkem novinářů a že byl rok před svým odhalením zvolen za „Švéda roku“. Odhalení provedl známý švédský bojovník za životní prostředí, který se již delší dobu snažil (bezúspěšně) upozornit na zastaralost technologie hlavní továrny na penicilin, která stabilně překračovala povolené hranice znečištění. Při dotazu novinářů o pravdivosti tvrzení prohlásil nešťastník ředitel, že má diplom kdesi ve sklepě - později se ukázalo i toto tvrzení jako lživé. Následně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].