Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Peníze nebo morálka

Peníze nebo morálka

KAN žaluje své kandidáty

Několik dní před volbami stáhl Klub angažovaných nestraníků (KAN) šest svých kandidátů z volební listiny. Všichni údajně spolupracovali s bývalou Státní bezpečností: čtyři jako agenti, dva jako tzv. kandidáti tajné spolupráce.

Předminulý víkend se k jejich případu vrátil sjezd KAN, který rozhodl, že lustrovanou šestici zažaluje. Důvod vysvětlil na tiskové konferenci předseda Klubu Bohdan Dvořák. K získání státní dotace za volby do Sněmovny národů chybělo KAN 157 hlasů a sjezd usoudil, že je to vina pozitivně lustrovaných osob.

Nesmyslná žaloba

Podle JUDr.Vladimíra Nechanického z Generální prokuratury ČSFR je ale žaloba KAN předem ztracenou záležitostí. Lustrační nález FMV totiž nestanoví vinu a na jeho základě proto nelze vynést rozsudek. KAN by sice teoreticky mohl požadovat náhradu škody, ale v takovém případě by pozitivně lustrovaným zájemcům o poslanecký mandát musel prokázat záměrný úmysl poškodit jeho pověst.Předseda Klubu Bohdan Dvořák však trvá na svém: stačí prý sehnat 157 svědků, kteří potvrdí, že nevolili KAN právě kvůli šesti staženým kandidátům, a je vyhráno. Podle nového místopředsedy Klubu JUDr.Milana Hulíka je možno lustrované osoby zažalovat ještě za „poškození politické pověsti ostatních kandidátů“.I v tomto případě je ovšem V.Nechanický skeptický: "Domnívám se, že umístění na kandidátní listině spolu s pozitivně lustrovanými není samo o sobě způsobilé vyvolat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].