0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov27. 9. 19923 minuty

Peníze nebo morálka

Peníze nebo morálka

KAN žaluje své kandidáty

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Několik dní před volbami stáhl Klub angažovaných nestraníků (KAN) šest svých kandidátů z volební listiny. Všichni údajně spolupracovali s bývalou Státní bezpečností: čtyři jako agenti, dva jako tzv. kandidáti tajné spolupráce.

Předminulý víkend se k jejich případu vrátil sjezd KAN, který rozhodl, že lustrovanou šestici zažaluje. Důvod vysvětlil na tiskové konferenci předseda Klubu Bohdan Dvořák. K získání státní dotace za volby do Sněmovny národů chybělo KAN 157 hlasů a sjezd usoudil, že je to vina pozitivně lustrovaných osob.

Nesmyslná žaloba

Podle JUDr.Vladimíra Nechanického z Generální prokuratury ČSFR je ale žaloba KAN předem ztracenou záležitostí. Lustrační nález FMV totiž nestanoví vinu a na jeho základě proto nelze vynést rozsudek. KAN by sice teoreticky mohl požadovat náhradu škody, ale v takovém případě by pozitivně lustrovaným zájemcům o poslanecký mandát musel prokázat záměrný úmysl poškodit jeho pověst.Předseda Klubu Bohdan Dvořák však trvá na svém: stačí prý sehnat 157 svědků, kteří potvrdí, že nevolili KAN právě kvůli šesti staženým kandidátům, a je vyhráno. Podle nového místopředsedy Klubu JUDr.Milana Hulíka je možno lustrované osoby zažalovat ještě za „poškození politické pověsti ostatních kandidátů“.I v tomto případě je ovšem V.Nechanický skeptický: "Domnívám se, že umístění na kandidátní listině spolu s pozitivně lustrovanými není samo o sobě způsobilé vyvolat…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc