Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

PETR PAN

V Kensingtonském parku v Londýně stojí socha Petra Pana, pohádkové bytosti, kterou zná v Británii každý - asi tak jako u nás Červenou Karkulku.

Petr Pan ale není plodem lidové pohádkové tradice, dokonce na bytost v anglickém prostředí tak všeobecně známou ani není příliš starý. Jeho příběh si vymyslel a sepsal počátkem tohoto století James Matthew Barrie (1860–1937), dramatik skotského původu, nejprve jako dramatickou báchorku v roce 1904 a pak, v roce 1911, i jako knihu. Barrie tvrdil, že „nic, co se nám přihodí po našem dvanáctém roce, už není příliš důležité“, a jeho nejslavnější hrdina tento názor ztělesňuje.

O čem vypráví pohádka

Petr Pan nikdy nechtěl dospět a také nikdy nedospěl. Našel kouzelnou cestu, jak zůstat chlapcem, naučil se létat a odletěl do země Nezemě, na kouzelný ostrov, kde žije divoká zvěř, pták Nepták, indiánský kmen a mořské víly a kde se potuluje pirátská tlupa v čele s jednorukým kapitánem Hákem. Hák je nebezpečný vyvrhel, podlý a krutý a Petra nenávidí a pronásleduje. Má strach z jediného tvora na světě - z krokodýla, který sežral jeho uťatou pravou ruku a těší se „na zbytek“. Krokodýl by ho byl už dávno dostal, „kdyby byl nespolkl budík, který v něm tiká a varuje mě, když se blíží“. Země Nezemě je tedy ideálním prostředím pro nekonečné variace dobrodružných příběhů, jež prožívá Petr spolu se skupinou „ztracených“ chlapců, a kam přizve londýnskou holčičku Wendy a její dva bratry, aby chlapcům i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].