0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Ekonomika5. 1. 199210 minut

Jsem pánem času!

Před rokem jsem v Respektu přirovnal náš vstup do ekonomické reformy k exodu Židů z Egypta. Po roce putování pouští musíme čelit zrádným vizím o zemi hojnosti a lásky. Musíme je znát a brát je vážně už proto, abychom se jim dokázali sami ubránit. Nikdo z nás není předem proti nim imunní. Jednu zvlášť nebezpečnou fatu morgánu nám kreslí pan Komárek.

Vizionáři pokroku

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Deregulace ekonomiky, liberalizace cen, privatizace atd., všechna hlavní reformní opatření vlády jsou prý správná. Ale jádro pudla spočívá v otázce, kdy, v jaké posloupnosti a v jakých vzájemných souvislostech jsou dělány. Pan Komárek pod diktátem času není, protože tyto procesy dokáže řídit. Nevyužívá-li vláda jeho služeb, je prý to proto, že jí nejde o veřejné blaho, ale o blaho úzké vrstvy zbohatlíků.

Láska je čas bezpodmínečně věnovaný druhým a čas jsou také peníze. Tudíž láska jsou peníze. Proti tomuto sylogismu nelze formálně moc namítat, nicméně neplatí. Spojuje dva výroky, jejichž smysl je podmíněn rozlišováním dvou dimenzí skutečnosti. V každém případě čas představuje cosi těžko uchopitelného a ovladatelného. Komunisté a vizionáři pokroku si však mysleli, že tajemství času znají. Byli přesvědčeni, že v dohledné době vychovají nesobeckého komunistického člověka a vývoj společnosti zkrotí plánováním bez peněz. Čas je neposlouchal. Vytvořili společnost, v níž se nedařilo ani ekonomice, ani solidaritě.

Svržení komunistické moci nám otevřelo možnost návratu k…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc