Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Třídně laděné toulky po Čechách

V lednu jsem dostal zásilku z pražského Arbesova knihkupectví, v níž byla brožurka s názvem Rozlet č.12, obsahující rozmanitou nabídku knih pro rok 1991 (celkem 468 titulů).

V lednu jsem dostal zásilku z pražského Arbesova knihkupectví, v níž byla brožurka s názvem Rozlet č.12, obsahující rozmanitou nabídku knih pro rok 1991 (celkem 468 titulů). Reklama provázející dva z nich mne zarazila. „Dva literární a historické místopisy podávají dokonalý přehled o našich i světových spisovatelích …a významných osobnostech jednotlivých staletí.“ Jednalo se o Literární toulky Prahou a Literární toulky Moravou od Vladimíra Kováříka (nakladatelství Albatros, 2.opravené a doplněné vydání, 1988, 1984). Pro pořádek se zmíním ještě o třetí publikaci této řady od stejného autora s názvem Literární toulky po Čechách.

Proč se nad tím pozastavuji? Na pultech našich knihkupectví se mezi nespornými knižními skvosty i dnes ukrývá (pod zářivými etiketami) spousta danajských darů. Trio uvedených knih je toho názorným příkladem. Mnoho plochy v nich je věnováno spíše vývoji domácího i mezinárodního komunistického hnutí než literatuře. Ze spousty odstavců i obrázků vane typický normalizační duch, využívající klasické marxisticko- leninsko (-stalinské) terminologie. Je zde zaznamenána lecjaká událost ze života tzv. pokrokových tvůrců a protagonistů „zářných zítřků“. V.I.Leninovi je věnováno 45 řádků. Velikánu naší literatury K.Gottwaldovi 150 řádků, Antonínu Zápotockému a jeho otci Ladislavovi je dán prostor dokonce na 250 řádcích. Není opominut ani „žižkovský anarchista“ Franta Sauer. S podivným smyslem pro detail jsou zde popisována místa setkávání soudruhů a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].