Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Poslanci ve Vilniusu

Na konci minulého týdne se do Prahy vrátila delegace poslanců Federálního shromáždění. O jejich misi jsme vás informovali v Respektu č.4, dnes v rozhovoru s Miroslavem Sychrou přinášíme další podrobnosti.

Na konci minulého týdne se do Prahy vrátila delegace poslanců Federálního shromáždění. O jejich misi jsme vás informovali v Respektu č.4, dnes v rozhovoru s Miroslavem Sychrou přinášíme další podrobnosti.

Sychra: Za sovětskou hranicí se na nás pověsila bílá civilní Samara a držela se nás jako klíště. Když jsme chvilku zastavili u lesa, předjela nás a počkala za kopečkem. Takhle nás sledovala celou cestu. Když jsme dojeli do Vilniusu, předjela nás a navedla až k parlamentu. Pak už samozřejmě následovaly další peripetie, např. problém, jak se do budovy dostat - na to ani diplomatický pas nestačí. Je tam několikerá kontrola, a kdo nemá jejich speciální červenou kartu, nedostane se tam. Bylo třeba trpělivě vystát frontu a zavolat si zevnitř člověka, který o nás věděl.

U vchodů do parlamentu jsou pytle s pískem a za nimi stojí chlapíci s loveckými zbraněmi. Hlídá tam několik set dobrovolníků, velice sympatických mladých chlapců. Přísahali, že budou parlament bránit do poslední kapky krve. Kdyby dnes sověti chtěli budovu obsadit, mohou to udělat pouze za cenu obrovských ztrát na obou stranách. Poslanci spí na matracích, mají zajištěn přísun jídla. Chodí za nimi obrovské množství lidí, pan Landsbergis přijímá návštěvy v pěti až patnáctiminutových intervalech. Nálada uvnitř trochu připomíná naši listopadovou revoluci, lidé ovšem nejsou ani veselí ani optimističtí. Jsou v neustálém napětí. V téhle revoluci je mnohem víc tragédie. Každého cizího návštěvníka tato…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].