Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rozdělená vesnice

„Peníze pro soukromníky patří JZD“

„V družstvech ztratili vztah k půdě. Jedinou šancí jsou soukromníci.“

Mezi malými domky u hlavní silnice v Kravařích leží usedlost jednoho z prvních soukromých zemědělců v okolí, Pavla Rychtera. Mohutnými dřevěnými vraty se vchází na malý dvůr. U zeleně natřené verandy sedí tři svalnatí muži, společníci pana Rychtera.

„Po čtyřiceti letech jsme znovu obnovili tradiční živnost našich rodin,“ říká P.Rychter. "Odešel jsem se svými společníky z JZD prvního ledna. Od té doby bojujeme o to, co nám patří. JZD se loni rozdělilo na tři části. Majetek se dělil podle odpracovaných let členů. Protože jsme chtěli založit vlastní podnik, žádali jsme o náš podíl a k tomu chceme pole a louky našich rodin. Chtěli jsme převzít i příslušnou část dluhu, kterým je družstvo zatíženo. Pracovali jsme tam asi patnácti let a naši rodiče samozřejmě ještě déle.

Oni nám ale nabídli starý traktor, rozbitý valník a chlév, který nám stejně patří. Za naše pole nám nabízeli jiná, vesměs horší kvality. To jsme odmítli. Mohlo se totiž stát, že se za rok přihlásí jejich původní vlastník a dohadování začne nanovo. Zatím jsme se jako soukromé družstvo nezaregistrovali. Máme strach, že když to uděláme, již na nic nebudeme mít nárok. Budeme žádat o majetek každý zvlášť. Chtěli jsme proto zůstat v JZD. Prvního ledna jsme přišli za předsedou, aby nám dal práci. Odmítl a nedal nám ani výstupní razítko do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].