Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Na slovinské frontě klid

Brionská deklarace o stažení vojsk a tříměsíčním moratoriu na vyhlášení slovinské a chorvatské samostatnosti zastavila další srážky ve Slovinsku.

Brionská deklarace o stažení vojsk a tříměsíčním moratoriu na vyhlášení slovinské a chorvatské samostatnosti zastavila další srážky ve Slovinsku. Ve čtvrtek 18.července svazové prezídium neočekávaně přijalo prohlášení, které zavazuje federální armádu k úplnému stažení ze Slovinska ve stanovené lhůtě. Pozornost se nyní upřela na mnohem žhavější Chorvatsko, kam se již také přesunul mohutný tým novinářů a fotoreportérů, který po čtrnáct dnů obléhal Slovinsko.

Finanční válka

Navzdory klidu zbraní nelze hovořit o normalizaci života - jde spíše o hospodářskou a finanční válku. Svazová administrativa (zastávající srbské zájmy podobně jako svazová armáda) se snaží Slovinsko položit na lopatky, nebo z něj alespoň vyždímat co nejvíc, než se zcela osamostatní. Jugoslávská státní banka vyčlenila obě nejzápadnější republiky z primární emise a devizového trhu. Znamená to, že jim zrušila příjmy, na které mají podle jugoslávského právního systému stále ještě právo. Zároveň s tímto opatřením banka zvýšila emisi v ostatních republikách, a tím urychlila inflační spirálu. Spolu se stále nefungujícími slovinskými letišti (díky zákazu z Bělehradu), válečnými škodami ve výši 2,7 miliardy dolarů a totálním úpadkem turistického ruchu to má katastrofální dopady na slovinské hospodářství. Tato taktika má cestou, která by nepobouřila světovou veřejnost, dosáhnout téhož, oč se pokoušela svazová armáda před několika týdny.

Zatím není jasné, proč srbské a armádní velení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].