Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Katastrofální sever Čech

"Z hodiny na hodinu se tu najednou objeví neprostupná mlha, stále častěji hynou drobná zvířata na balkonech domů a už vůbec nikoho nepřekvapí automobil, který v některých okresech ohlašuje zákaz vycházení kvůli špatným rozptylovým podmínkám."

„Z hodiny na hodinu se tu najednou objeví neprostupná mlha, stále častěji hynou drobná zvířata na balkonech domů a už vůbec nikoho nepřekvapí automobil, který v některých okresech ohlašuje zákaz vycházení kvůli špatným rozptylovým podmínkám.“

Tak vypadá každodenní severočeská realita v podání jednoho ze studentů, kteří nedávno stávkovali na severu Čech. Impuls vyšel z Děčína, do stávky se zapojily i některé teplické a ústecké školy. V Teplicích studenti blokovali vjezd do středu města. V Ústí nad Labem se 14.3. konala velká demonstrace, na níž studenti předložili své základní požadavky:

1. Nejpozději do 26.března svolat schůzi obou sněmoven FS, kde by se jednalo o ustanovení parlamentní komise, jež by měla připravit k urychlenému schválení ekologické zákony.

2. Na obou ministerstvech financí vyčlenit fondy nutné pro ekologické záměry v severních Čechách.

3. Ustavit nezávislou ekologickou radu, která by se zabývala celou situací a informovala veřejnost.Studenti tvrdí, že jsou odborně nekompetentní. Spoléhají proto na vládu a zdůrazňují apolitičnost ústecké demonstrace. Zástupci Strany zelených, bez jejíž pomoci (jak studenti sami přiznávají) by se vůbec nepodařilo protest na náměstí uspořádat, by však neměli manipulovat s hněvem mladých lidí („jedno zlo bylo nahrazeno zlem ještě horším“). Od strany, která má ekologii ve své politické náplni, by člověk očekával spíše než politikaření propracované východisko.

Spory za kulisami. Peníze

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].