Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nekompromisní postoj Valerie Novodvorské

Mnohá žena nevyjde na ulici bez klobouku nebo alespoň kabelky. Nezbytný doplněk představitelky nejradikálnější ruské opoziční organizace Demokratický svaz je jiný. Bez transparentu s nápisem "Gorbačov je fašista" jsem Valerii Novodvorskou ještě nepotkala.

Mnohá žena nevyjde na ulici bez klobouku nebo alespoň kabelky. Nezbytný doplněk představitelky nejradikálnější ruské opoziční organizace Demokratický svaz je jiný. Bez transparentu s nápisem „Gorbačov je fašista“ jsem Valerii Novodvorskou ještě nepotkala. Sovětská prokuratura ocenila tuto eleganci jako pomluvu a veřejnou urážku prezidenta a zahájila proti Novodvorské vyšetřování: nejdřív v psychiatrické léčebně, kde okamžitě vyhlásila hladovku; později na svobodě se zákazem opustit Moskvu. To jí však nezabránilo, aby 13.2. ve Vilniusu neprotestovala před litevskou televizí a rozhlasem, které měsíc předtím krvavě obsadily svazové ozbrojené síly. Sedmiměsíční vyšetřování dospělo 1.3. k soudu. Přestože Novodvorská na leningradské konferenci o lidských právech označila Gorbačova za fašistického zločince a na mítinku v Moskvě za sovětského Hitlera, soud došel k závěru, že skutkovou podstatu trestného činu urážky cti a důstojnosti prezidenta SSSR nenaplnila. Podle agentury Reuter soudce řekl, že „žádný z těch výroků není obscénní“… Novodvorská však přece jen odsouzena byla: za zneuctění sovětské státní vlajky. Dopustila se ho v září loňského roku tím, že ji v Moskvě na Puškinově náměstí spálila.

K čemu vás odsoudili?

Jde o typicky sovětský trest, dva roky nápravně výchovných prací. Na jeho základě musím po dobu dvou let odevzdávat dvacet procent mzdy, která se pobírá za plnění pracovní povinnosti. Pracuji v Demokratickém svazu a moje práce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].