Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Self-image a co s ní (II.)

Podvědomá mysl je mnohem mocnější nástroj tvoření než mysl vědomá. Je bezpečnější a spolehlivější přijímač informací, které chceme druhým sdělit.

Podvědomá mysl je mnohem mocnější nástroj tvoření než mysl vědomá. Je bezpečnější a spolehlivější přijímač informací, které chceme druhým sdělit.

To jsou dva stěžejní poznatky dynamické psychologie (Dyna- Psych), která se zabývá téměř výlučně psychologií podnikání, tedy praktickým procesem vytváření bohatství a prosperity. Je to nestydatá a průbojná psychologie úspěchu, která podrobně vypracovává psychologickou techniku podnikání ve třech fázích:

a) jak získávat tvůrčí nápady a inspiraci

b) jak je provést

c) jak je prodat

Protože podnikání je každá činnost, za kterou nám někdo platí: klíčovým faktorem je prodej, ať už je to prodej výrobku, služby, nápadu, talentu, výzkumu či ochoty chodit pravidelně do zaměstnání. Technika Dyna-Psych může být také velmi užitečná při sdělování a přesvědčování, tedy například v žurnalistice, umění, reklamě nebo politice. Obsahuje i silné aspekty etické - v tom smyslu, že u sdělovatele či prodavače vyžaduje upřímnou víru, že to, co sděluje, propaguje či prodává, je užitečné tomu, komu to nabízíme.

Připomeňme si, že sebelepší výrobek, nápad či schopnosti nám nejsou nic platné, dokud o nich nepřesvědčíme někoho, kdo by nám za ně mohl zaplatit.

Prodej závisí na schopnosti informovat, sdělovat a přesvědčovat. Zakladatel Dyna-Psych Ron Holland nazval svoji knihu „Talk and Grow Rich“ - Mluvením k bohatství. Základním psychologickým poznatkem prodeje a transakce je toto: nikdo nemá rád, když se mu něco…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].