Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Maďarská národnostní politika

Rozhovor s Andrásem Bertalanem Székelyem.

Jste hlavním poradcem sekretariátu Kolegia pro národní a etnické menšiny při radě ministrů Maďarské republiky. Mohl byste nám představit národní a etnické menšiny žijící v Maďarsku? Jaký je počet jejich příslušníků, jaký je stav jejich národního uvědomění?

Šíří se různé nepravdivé údaje o počtu příslušníků menšin v Maďarsku. Podle posledního sčítání lidu roku 1980 počet občanů s jazykem některé národnosti jako svou mateřštinou tvoří necelé jedno procento, číselně je to asi 84.000 obyvatel. Z toho je 31.000 Němců, 27.000 Chorvatů, Srbů a Slovinců, 16.000 Slováků a 10.000 Rumunů.

To nejsou ti, kteří se hlásí k dané národnosti?

Tyto údaje spočívají na přihlášení se k mateřskému jazyku. Těch, kteří se navíc hlásili i k dané národnosti, je ještě o několik tisícovek méně. Přitom se už při sčítání v roce 1980 úřady ptaly - a budou se ptát i při sčítání 1990 - na jazyk mluvený. Počet lidí používajících jazyk některé z národností takto vzrostl na 158.000. Podle odhadů národních výborů, organizací národnostních menšin a badatelů je počet zájemců o kulturu národností asi 2,5 až třikrát vyšší. U značné části těchto lidí je to už pouze jakési citové pouto, povědomí původu. Přirozená asimilace je skutečně ve velmi pokročilém stádiu, je výsledkem odlišného sociálního charakteru, okolností vzniku a pravděpodobně i objektivních procesů minulých staletí.Podle odhadů počtů jednotlivých národností je největší z tradičních národnostních menšin německá, její…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].