Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ivan Matoušek v Galerii Genesis

Na Vinohradech vznikla letos nová galerie. Svépomocí se podařilo adaptovat a pěkně upravit sklepní prostor pod sborovým domem českobratrské církve evangelické na třídě Wilhelma Piecka a vytvořit výstavní místnosti sice neveliké, ale vtipně členěné a pro komorní výstavy zvláště přívětivé.

Na Vinohradech vznikla letos nová galerie. Svépomocí se podařilo adaptovat a pěkně upravit sklepní prostor pod sborovým domem českobratrské církve evangelické na třídě Wilhelma Piecka a vytvořit výstavní místnosti sice neveliké, ale vtipně členěné a pro komorní výstavy zvláště přívětivé. Galerie nese biblické jméno Genesis a byla otevřena výstavou malíře Miroslava Rady. Jako druhý se v ní představil svými obrazy Ivan Matoušek. Pár jeho děl jsme mohli loni spatřit na výstavě pod vinohradskou tržnicí, ale teprve výstava v galerii Genesis nám přibližuje duchovní svět tohoto pozoruhodného umělce v patřičné šíři a uspokojivém výběru.Ivan Matoušek je přírodovědec, chemik, doktor přírodních věd, specialista na analytickou chemii, který po léta pečuje o čistotu léků v jednom pražském výzkumném ústavu. To však nemůže uspokojit jeho duchovní potřebu vypořádat se s tím podstatným, co vzrušuje a podněcuje lidskou osobnost - s vlastním pocitem existence. Proto Ivan Matoušek maluje obrazy a píše romány.

Román Nové lázně vyjde za rok za dva v nakladatelství Mladá fronta, soubor obrazů z let 1974–88 vystavil v nové galerii. Vystihuje celý dosavadní průběh malování od začátku sedmdesátých let, i když se výběr soustředil na jeden, byť velmi podstatný tematický okruh. Neboť náboženský námět, který volně spojuje většinu vystavených obrazů, se stal pro malíře podnětem, jak se vypořádat s pocitem existence, jak si reflexí ujasnit své postavení ve světě. Protože náboženská otázka je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].